Po fermentacji zawiera 2-3% alkoholu. Wielu kojarzy się z czasem PRL-u jednak podpiwek jest znacznie starszy. Dobrze orzeźwia organizm i można go bez problemu przygotować w domu.

Pierwsza fabryka podpiwka powstałą już w XIX wieku. W okresie międzywojennym szczególnie na ziemni mogilańskiej był bardzo często przygotowywany w domach.

Podpiwek to napój o ciemnej barwie i słodkawym smaku; zaliczany jest do grupy napojów bezalkoholowych, mimo że zawiera niewielką ilość alkoholu. Powstaje on poprzez zalanie gorącą wodą mąki słodowej, dodanie drożdży i przechowywanie w celu fermentacji w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Wytwarzany jest przeważnie w warunkach domowych z palonej kawy zbożowej, suszonego chmielu, drożdży, wody i cukru. Można też kupić gotowy podpiwek lub specjalnie przygotowaną mieszankę suszu do samodzielnego przygotowania podpiwku.

Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do „osławionej zielonej herbaty”.
Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.

Użycie do fermentacji podpiwka drożdży piwnych, których właściwości probiotyczne są już udowodnione oraz brak pasteryzacji wzbogaca go o pełne spektrum witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego oraz najcenniejsze w pełni przyswajalne mikroelementy takie jak; chrom, selen, cynk. Naturalny podpiwek dzięki właściwościom prebiotycznym i probiotycznym w pełni zasługuje na określenie synbiotyk.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 30 g kawy zbożowej
  • kilka szyszek chmielowych
  • 1 g świeżych drożdży (nie więcej)
  • 120 g cukru
  • 2-3 krople kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kawę oraz chmiel i zgotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i przecedzamy przez płótno. Dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie w szklance naszego wywaru rozpuszczamy drożdże i przelewamy do garnka z płynem. Przelewamy do plastikowych butelek zostawiając 1/3 miejsca. Dobrze zamykamy i odstawiamy na jeden dzień w kuchni. Następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie schładzamy napój w lodówce i ostrożnie odkręcamy. Gaz nagromadzony w środku może spowodować

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze