Pochodzący z Beskidu Śląskiego półgęsek na kwaśnicy to wyjątkowe danie, które wymaga czasu. Warto jednak trochę poczekać, by otrzymać tak niesamowity smak.

Do przygotowania dania potrzebny jest przede wszystkim półgęsek, czyli wędzona pierś z kaczki z przyprawami. Danie było jedną z najpopularniejszych przekąsek kuchni staropolskiej. Pojawia się również w opisie śniadania w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza. Jeśli chcecie dowiedzieć się o nim czegoś więcej zapraszamy do przeczytania artykułu: Półgęsek, znany też jako półgąsek.

Poza tradycyjnym sposobem konsumpcji produkt świetnie można zastosować w kuchni. Przykładem jest półgęsek na kwaśnicy, tradycyjnie przygotowywany na Beskidzie Śląskim.

.

Składniki:

  • półgęsek wędzony
  • duża cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml kwasu z kapusty
  • 2 ziarenka jałowca
  • liść laurowy
  • tymianek
  • kawałek imbiru
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Półgęsek kroimy na pół, wkładamy do 1,5 wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Cebulę, czosnek oraz włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i ziarenkami jałowca. Doprawiamy tymiankiem i imbirem. Następnie wlewamy kwas z kapusty i podkręcamy na chwilę ogień. Odstawiamy na 2 dni.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze