Kuchnia staropolska, czyli zdrowa żywność i tradycyjne polskie produkty

Kuchnia

Kuchnia staropolska czyli zdrowa żywność i tradycyjne polskie produkty

Każdy z nas ją zna. Wielu z nas uważa, że wie o niej wszystko. Czy aby na pewno? Myśląc o tradycyjnej polskiej kuchni bardzo często wymieniamy dania, które tak naprawdę swoją świetność zawdzięczają czasom PRL-u. Narzucona przez władze, masowa produkcja trzody chlewnej spowodowała wyparcie wielu popularnych dotychczas dań, co po latach sprawia, że takie potrawy jak kotlet schabowy, czy też golonka uważamy za dania staropolskie. Komuna odcisnęła się mocnym piętnem na narodowej kuchni ,prowadząc ją w stronę nudy i bezbarwności, co wydaje się sprzeczne z polską duszą. Wciąż w naszej pamięci pozostają szeroko opisywane w książkach i pamiętnikach wielkie uczty słynące z ogromnej rozmaitości dań, przypraw i kompozycji.

Polska kuchnia nie ma się czego wstydzić

Po latach zapomnienia, dzięki działaniu wielu entuzjastów, a także pojawianiu się swoistej mody na gotowanie, kuchnia polska zaczyna się odradzać, wracając do wielu interesujących, lecz zapomnianych tradycji. Symbolem tego odrodzenia było przyznanie pierwszej polskiej restauracji Atelier Amaro, prestiżowej gwiazdki Michelina, która powinna dać impuls wszystkim, którym zależy na powrocie do świetności narodowej kuchni.

Kucharze gotują

Mimo pojawiających się ostatnio jak grzyby po deszczu programów kulinarnych, książek, a także stron internetowych wyjaśniających niektóre elementy rodzimej sztuki kulinarnej, wydaje się, że wciąż brakuje systematycznego zebrania i przedstawienia czym w zasadzie jest polska kuchnia oraz jakie produkty i przyprawy są typowo polskie.

W ramach tego portalu spróbujemy odpowiedzieć na te pytanie wykorzystując książki, wywiady ze znawcami kuchni, a także lokalnymi producentami.

 

Komentarze