Paprykarz został stworzony w połowie lat 60′. Paprykarz szczeciński powstał w celu zagospodarowania odpadów po wykrawaniu kostki rybnej. Pomysłem bazowym polskiego produktu był afrykański czop-czop, który skosztowali technolodzy podczas pobytu w portach zachodniej Afryki. Początkowo w konserwie znajdowały się ryby afrykańskie, m.in. gowik i pagrus. Z tego kontynentu ściągano również ostrą papryczkę chilli, którą wykorzystywano przy produkcji. Paprykarz stał się na tyle popularny, że eksportowano go do 32 krajów. W roku 2010 Paprykarz szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Wiele osób twierdzi, że ten dzisiejszy nie smakuje już tak jak 20 lat temu. Skoro nie smakuje to najlepszym sposobem na przypomnienie dawnych smaków jest przygotowanie go samodzielnie. Domowy paprykarz jest prosty i smaczny.

Osoby, które nie lubią ostrych potraw mogą zastąpić papryczkę chilli małą ilością ostrej papryki w proszku. Niektórzy dodają jeszcze posiekaną zwykłą paprykę. Wybierzmy to co najbardziej nam smakuje.

.

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 50 g ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera
  • 1 mała papryczka chilli
  • łyżka słodka papryka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej

.

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy startą marchewkę i seler. Smażymy do miękkości. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy. Jeśli będzie za bardzo gęste możemy dodać odrobinę wody. Na patelnie wrzucamy makrelę bez ości i doprawiamy. Chwilę smażymy na wolnym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze