Sos podajemy do mięsa, makaronu i kaszy. Jest również ważnym świetnym dodatkiem pieczeni huzarskiej, czyli pieczeni wołowej przekładanej farszem.
Jednym z głównych składników sosu jest bazylia, która posiada miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia. Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (działanie podobne do melisy). Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.
.
Składniki
- 250 ml wywaru z warzyw
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- marchew
- pietruszka
- ząbek czosnku
- 60 g szynki
- pomidor
- 40 g masła
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka listka bobkowego
- 50 g chrzanu
- 10 g mąki
- 40 g masła
- pół cytryny
- 5 g cukru
.
Sposób przygotowania
Pokrojoną cebulę, marchew i pietruszkę podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy bazylię, liść bobkowy i cukier. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mąkę, podsmażamy i rozprowadzamy wywarem. Gotujemy 40 minut, a następnie dodajemy wino oraz sok z połowy cytryny. Wywar solimy i przecieramy przez sito. Wlewamy ponownie do rondla. Pomidor obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na drobne kawałki. Chrzan ścieramy na tarce a szynkę siekamy. Wrzucamy przygotowane składniki do sosu i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć jest gotowy do podania.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk