Sos podajemy do mięsa, makaronu i kaszy. Jest również ważnym świetnym dodatkiem pieczeni huzarskiej, czyli pieczeni wołowej przekładanej farszem.

Jednym z głównych składników sosu jest bazylia, która posiada miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia. Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (działanie podobne do melisy). Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.

Składniki 

  • 250 ml wywaru z warzyw
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • marchew
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 60 g szynki
  • pomidor
  • 40 g masła
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka listka bobkowego
  • 50 g chrzanu
  • 10 g mąki
  • 40 g masła
  • pół cytryny
  • 5 g cukru

.

Sposób przygotowania 

Pokrojoną cebulę, marchew i pietruszkę podsmażamy w rondlu na maśle. Dodajemy bazylię, liść bobkowy i cukier. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mąkę, podsmażamy i rozprowadzamy wywarem. Gotujemy 40 minut, a następnie dodajemy wino oraz sok z połowy cytryny. Wywar solimy i przecieramy przez sito. Wlewamy ponownie do rondla. Pomidor obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na drobne kawałki. Chrzan ścieramy na tarce a szynkę siekamy. Wrzucamy przygotowane składniki do sosu i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć jest gotowy do podania.

.

Smacznego! 

Klaudia Bąk

Komentarze