W prawie każdym domu w Polsce podawany jest kotlet mielony. Stanowi codzienną część polskiej kuchni. W związku z tym nie mogliśmy go pominąć w swoich przepisach.

Z dobrym mięsem mielonym bywa problem, dlatego warto pójść do mięsnego i poprosić o zmielenie kawałków. Dzięki temu wiemy co dostajemy. Mięso jest „czyste” bez żadnych dodatków, które często można znaleźć w gotowcach. Potrawę tradycyjnie możemy podać z kaszą oraz ogórkami kiszonymi.

Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Wszystkie składniki zostają wymieszane ze sobą, przy czym bułki należy dodać tyle, aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o owalnym kształcie. Na koniec kotlety można obtoczyć w tartej bułce, następnie smaży się je na patelni w niezbyt głębokim tłuszczu (oleju lub na smalcu). Potrawę tę zazwyczaj podaje się wraz z ziemniakami (lub kaszą) oraz surówką. Pod wpływem żywieniowej mody ze Stanów Zjednoczonych kotlety serwuje się również w przekrojonej bułce wraz z sałatą, papryką, pomidorem i grzybkami marynowanymi, podobnie jak hamburgera.

Kotlety mielone często wykonuje się również z mięsa drobiowego (z kurczaka – zob. kotlet pożarski – lub indyka), wołowego, wieprzowiny (karminadle) lub z dziczyzny. Odmianą prostokątną z grzankami jest sznycel ministerski.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z wołowiny i wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml bulionu
  • 1 bułka
  • mleko
  • masło
  • papryka ostra mielona
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Bułkę moczymy w mleku, a następnie rozgniatamy. Mięso wsadzamy do miski i dodajemy wystudzoną prędzej cebulę i czosnek, jajka, bulion, bułkę oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.

 

Smacznego!

 

Dawid Brandebura

Komentarze