Ziemniak – bo to on jest dziś głównym bohaterem – został sprowadzony do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej. Jednak początkowo nie został on przyjęty z entuzjazmem. „Ziemne jabłka”, jak mieli w zwyczaju mawiać Polacy, był z początku podstawą żywieniową w uboższej warstwie społeczeństwa, jednak z czasem zaczął mieć coraz więcej wielbicieli, ażeby dziś być podstawą naszej kuchni.

Polska jest w czołówce producentów ziemniaków. W ciągu roku wytwarzamy ich blisko 8765900 ton rocznie! Jednak, jak pokazują statystyki, roczne spożycie ziemniaków przez mieszkańca Polski z roku na rok nieznacznie spada. Zewsząd jesteśmy zalewani restauracjami serwującymi kuchnie świata, a ziemniak stał się dla nas po prostu… nudny. Kojarzony z obiadami u babci, przegrywa z zagranicznymi potrawami, które wydają się być atrakcyjniejsze. Dlatego też chcielibyśmy zmienić nieco opinię o poznańskich pyrach i pokazać, że dania z ziemniaków mogą być smaczne i inspirujące.

Prezentujemy dziś dla Was łatwy i smaczny przepis na… ziemniaki w winie!

.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (raczej niedużych)
  • 4 białe cebule (małe lub średnie)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • woda

.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli cebule są średniej wielkości możecie je pokroić w „ósemki”). Czosnek zostawiamy w łupinkach i zgniatamy naciskając z góry bokiem noża.
  2. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wrzucamy ziemniaki, a gdy ponownie zacznie wrzeć wyłączamy ją i zostawiamy ziemniaki na 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy je.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło (możecie do niego dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego, wtedy się nie przypali), wrzucamy cebule i czosnek, chwilę smażymy aż brzegi lekko się zezłocą, a następnie dodajemy ziemniaki.
  4. Całość lekko mieszamy, dodajemy majeranek, sól i pieprz, dolewamy wino i dusimy pod przykryciem do czasu aż wino odparuje (nie zapomnijcie mieszać ziemniaków, ale róbcie to delikatnie, żeby się nie rozleciały).

… i gotowe!

.

Anna Białka

Komentarze