Polskimi przekąskami idealnymi na wszelkiego rodzaju przyjęcia są roladki z szynki z chrzanem. Do potrawy można użyć szynki dojrzewającej, wędzonej lub zwykłej.

Szynka jest wyrobem garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu jest biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzenie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego wieprzowego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy. Tłuszcz z zewnętrznej powierzchni szynki powinien być zdjęty, aczkolwiek dopuszcza się pozostawienie warstwy tłuszczu do grubości 2 cm. W skład szynki wchodzą: kości miednic, kość udowa z rzepką, 1/3 kości goleniowych, przepołowiony kręg kości krzyżowej oraz mięśnie.

Chrzan ma wiele zastosowań. Przede wszystkim używa się go jako przyprawy. To zastosowanie chrzanu znane jest w Europie już od średniowiecza. Hildegard z Bingen wymienia chrzan jako przyprawę w swoim dziele z XI wieku. Podobnie jak wtedy, tak i dziś, chrzanem przyprawia się mięsa i ryby. Dodaje się go również do buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, musztardy, kremów i majonezów. Oprócz zastosowań kulinarnych oraz kosmetycznych, chrzan używa się jako roślinę leczniczą. Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Działa „wykrztuśnie” i moczopędnie oraz przeciwreumatycznie. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo, wspomaga odporność organizmu.

Połączenie szynki z chrzanem tworzy bardzo świetny smak.

.

Składniki

  • 12 plasterków szynki dojrzewającej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Rozkładamy plasterki szynki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do nich chrzan, śmietanę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy szynkę, którą następnie zwijamy w roladki.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze