Taką możliwość taką dają np.: dania oparte na marynacie, pieczeniu, powolnym gotowaniu itp. Wymagają jedynie krótkiego przygotowania, a samo osiąganie satysfakcjonującego efektu końcowego to proces angażujący gotującego głównie w roli obserwatora. Poświęcając łącznie (!) jakieś 30 – 40 minut macie sukces gwarantowany, resztę golonka zrobi sama… 

Golonka to tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy.

.

Składniki

Golonka:

  • 1 golonka (1,3 – 1,5 kg)
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 jagody jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól według uznania

.

Sposób przygotowania

Golonkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i cukrem, a następnie okręcamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki (ok. 10 – 12 godzin). Po tym czasie wkładamy mięso do garnka, dodajemy obrane warzywa i przyprawy, zalewamy wodą (tak, by zakryła całą golonkę) i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy całość 3 – 3,5 godziny (tj. do chwili, aż mięso będzie miękkie; oczywiście większe trzeba gotować dłużej, a mniejsze są gotowe chwilę wcześniej). Ugotowaną golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego (możecie teraz naciąć górną skórkę) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka) na 10 – 15 minut (w zależności od tego jak bardzo chcecie ją przypiec od góry). I gotowe :-)

I jak wrażenia? Prawda, że zrobiła się sama? J A jeśli chcecie mieć nieco większy udział w przygotowaniach, możecie posiłek wzbogacić pieczonymi ziemniakami. Proponuję zrobić je w następujący sposób:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawami, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 15 – 20 minut (wszystko zależy od wielkości kawałków i rodzaju użytych ziemniaków).

UWAGA: Nie sólcie wody, w której gotujecie golonkę; mięso jest wystarczająco nasolone ponieważ leżało w soli całą noc i nie jest ona spłukiwana przed gotowaniem.

.

Pozdrawiam życząc smacznego i jak najwięcej „samodzielnych” dań w menu!

Magdalena Majewska

„Czary – gary w kuchni”

Komentarze