Aronia

Baner zaprojektowany przez Magdę Gajdzińską specjalnie dla portalu Smaki z Polski

Rozmowa z cyklu Producenci Opowiadają

Pan Mirosław Lech, absolwent wrocławskiej Akademii Rolniczej, plantator aronii, który wspólnie z żoną Anna prowadzi ekologiczne gospodarstwo „EKO-AR” w Jarkowie koło Kudowy Zdrój jest laureatem licznych nagród z zakresu produktów regionalnych oraz jednym z producentów, którego wyroby można kupić w sklepie Smaków z Polski.

 

„Jest pan szczególnie dumny z któregoś ze swoich produktów?

Ze wszystkich jestem dumny (śmiech), ale w sposób szczególny z naszych soków. W tym przypadku liczy się szczególnie jakość owoców. Dlatego soki są tłoczone na zimno, czyli jakby przenosimy do butelek to co jest w owocach. Zatem bardzo ważne jest także to jakiej jakości jest to owoc. Żeby uzyskać najwyższej jakości aronię istotne są takie sprawy jak warunki uprawy i zbierania. Stąd wspomniany już przeze mnie późny zbiór owoców, czyli wtedy kiedy jest ona pełna smaku, ba! O wiele smaczniejsza niż ta zebrana wcześniej! No i ma podniesioną wartość cukru, posiada mniej garbników a zatem nie jest taka cierpka. Dzięki temu wszystkiemu nasze soki stały się bestsellerami!”

 

Z rozmowy dowiecie się co to jest aronia, jaka jest jej historia w Polsce i skąd owoc pochodzi. Poznacie właściwości lecznicze aronii, dowiecie się czy aronię można uprawiać samemu oraz jak wygląda proces przetwarzania owocu i powstawania produktów typu konfitura czy dżem. Pan Mirosław opowie również o tym dlaczego wraz z żoną zajęli się uprawianiem aronii i jak to wyglądało. Rozmowa już jutro!

 

Zapraszam serdecznie

Jakub Napoleon Gajdziński

redaktor naczelny portalu Smaki z Polski

 Sprawdź również inne nasze rozmowy!

 

 

 

Komentarze