Rydze są prawdziwą perłą lasu. Mają na tyle dużo smaku, że same w sobie będą świetną potrawą.

Rydze są jadalne, określane jako „wysoko cenione”, „wyborne” i najbardziej poszukiwane grzyby. Najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku. Nadają się również do panierowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia, ani jako dodatek do zup. Podczas przyrządzania cierpki posmak owocników znika.

Do rydzów na maśle dodajemy świeże, wiejskie pieczywo oraz czerwone wino.

 

Składniki

  • 250 g rydzów
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i odrobina pieprzu

.

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy i siekamy. Rydze oczyszczamy, osuszamy i odcinamy nóżki. Kapelusze tniemy na równe kawałki. Na roztopionym maśle chwilę podsmażamy czosnek i dodajemy grzyby. Smażymy przez około 4 minuty często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze