Śledzie goszczą bardzo często na polskich stołach a w czasie karnawału można wypróbować nasz śledziowy hit. Te najbardziej popularne potrawy ze śledzi to śledzie w oleju, po kaszubsku czy w śmietanie.

Nasza śledziowa sałatka jest banalnie prosta do przygotowania ale prawdziwi smakosze muszą wykazać się cierpliwością, bo jej składniki muszą się ze sobą przegryźć, stojąc w słoiczku co najmniej jeden dzień. 

.

Składniki

  • Matijasy śledziowe
  • Ogórki konserwowe
  • Marynowane pieczarki
  • Cebula
  • Pieprz
  • Olej

.

Sposób przygotowania

Jeżeli ryby są bardzo słone płuczemy je w wodzie. Następnie kroimy je na małe kawałeczki. Podobnie robimy z pozostałymi składnikami, które kroimy w małe kosteczki. Całość mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku i mieszamy z olejem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do słoiczka  następnie do lodówki. Po dwóch dniach powinny być już gotowe.

.

Smacznego

Klaudia Bąk

Komentarze