Śledzie goszczą bardzo często na polskich stołach a w czasie karnawału można wypróbować nasz śledziowy hit. Te najbardziej popularne potrawy ze śledzi to śledzie w oleju, po kaszubsku czy w śmietanie.
Nasza śledziowa sałatka jest banalnie prosta do przygotowania ale prawdziwi smakosze muszą wykazać się cierpliwością, bo jej składniki muszą się ze sobą przegryźć, stojąc w słoiczku co najmniej jeden dzień.
.
Składniki
- Matijasy śledziowe
- Ogórki konserwowe
- Marynowane pieczarki
- Cebula
- Pieprz
- Olej
.
Sposób przygotowania
Jeżeli ryby są bardzo słone płuczemy je w wodzie. Następnie kroimy je na małe kawałeczki. Podobnie robimy z pozostałymi składnikami, które kroimy w małe kosteczki. Całość mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku i mieszamy z olejem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do słoiczka następnie do lodówki. Po dwóch dniach powinny być już gotowe.
.
Smacznego
Klaudia Bąk
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.