Lekko pikantne i słodkie skrzydełka w miodzie to idealne danie na przyjęcia i smaczny obiad. Można je przygotować w piekarniku, na patelni lub grillu.
Skrzydełka poza piersią są jedną z najczęściej przygotowywanych części kurczaka. Można je podawać na różne sposoby i zawsze będą świetnie smakowały.
Skrzydełka w miodzie są smacznym i zdrowym daniem ponieważ miód, który dodajemy do potrawy zawiera dużo witamin i innych właściwości.
Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.
.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka rozmarynu
- ostra papryka
- kawałek imbiru
- sól i pieprz
- 80 ml oleju
.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę. W tym celu do miodu wrzucamy posiekany czosnek i imbir, dodajemy sos sojowy, ostrą paprykę, rozmaryn, sól i pieprz. Mieszamy z olejem i zalewamy skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na noc. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni lub smażymy na patelni na złoto.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk