Ciekawym sposobem na wykorzystanie pestek z moreli jest przygotowanie z nich masła, którego gorzkawy smak niweluje syrop z agawy.

Według niektórych naukowców, w tym Ernesta Krebsa skutecznym lekiem na raka jest witamina B17, która niszczy komórki rakowe. Witamina występuje w pestkach wielu owoców, lecz najwięcej w moreli, pigwie, wiśni, śliwie itd. Do masła oraz jedzenia na surowo najlepiej wybierać pestki gorzkie, z ekologicznych upraw. Nie wolno ich gotować, gdyż tracą wtedy swoje właściwości. Człowiek nie powinien jednak zjadać zbyt ich zbyt dużo, gdyż może to doprowadzić do zatrucia.

Masło można przygotować w inny sposób np. na słodko. Przekonajcie się sami.

.

Składniki:

  • 40 g pestek moreli
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda

.

Sposób przygotowania:

Do blendera wrzucamy pestki i miksujemy. W między czasie dodajemy syrop, olej i wodę, którą dodajemy stopniowo by uzyskać pożądaną przez nas konsystencję.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze