Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych potraw takich jak: karbinadle, kreple, czy też kluski. Sam region kojarzy się z ciężką pracą, dlatego jedzenie musi być pożywne.
Mimo to jeśli lubimy eksperymenty polecamy roladę w formie wegańskiej z dodatkiem tofu.
Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.
.
Sposób przygotowania
Ciasto:
- 300 g kotletów sojowych
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki siemienia lnianego
- mąka ziemniaczana
- przyprawa do grilla (lub własna kompozycja przypraw)
Farsz:
- 180 g tofu
- 160 g salami wegańskiego
- 6 ogórków kiszonych
- 3 średnie cebule
- 4 łyżki musztardy
.
Składniki
Farsz:
Kroimy wszystko w drobną kostkę i dodajemy musztardę. Następnie mieszamy.
Baza:
Najpierw moczymy kotlety sojowe w przyprawach przez ok. 10 min. Potem całość przekładamy do garnka i gotujemy 15 min. Kotlety odcedzamy i mielimy na jak najmniejszych oczkach maszynki do mięsa. Aby uformować jednolitą masę dodajemy siemię lniane i mąkę ziemniaczaną tak, by dobrze się lepiły, ale nie były suche. Tworzymy cienki placek i dodajemy około 1 dużej łyżki farszu. Całość zwijamy i zamykamy dokładnie placek. Formujemy kształt rolady, obtaczamy w przyprawie do grilla. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180 C. Podajemy z kluskami i czerwoną kapustą.
Najpierw moczymy kotlety sojowe w przyprawach przez ok. 10 min. Potem całość przekładamy do garnka i gotujemy 15 min. Kotlety odcedzamy i mielimy na jak najmniejszych oczkach maszynki do mięsa. Aby uformować jednolitą masę dodajemy siemię lniane i mąkę ziemniaczaną tak, by dobrze się lepiły, ale nie były suche. Tworzymy cienki placek i dodajemy około 1 dużej łyżki farszu. Całość zwijamy i zamykamy dokładnie placek. Formujemy kształt rolady, obtaczamy w przyprawie do grilla. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180 C. Podajemy z kluskami i czerwoną kapustą.
.
Anna Kurach