Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych potraw takich jak: karbinadle, kreple, czy też kluski. Sam region kojarzy się z ciężką pracą, dlatego jedzenie musi być pożywne.

Mimo to jeśli lubimy eksperymenty polecamy roladę w formie wegańskiej z dodatkiem tofu.

Tofu jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.

.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 300 g kotletów sojowych
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • mąka ziemniaczana
  • przyprawa do grilla (lub własna kompozycja przypraw)
 
Farsz:
  • 180 g tofu
  • 160 g salami wegańskiego
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki musztardy

.

Składniki

Farsz:
Kroimy wszystko w drobną kostkę i dodajemy musztardę. Następnie mieszamy.
Baza:
Najpierw moczymy kotlety sojowe w przyprawach przez ok. 10 min. Potem całość przekładamy do garnka i gotujemy 15 min. Kotlety odcedzamy i mielimy na jak najmniejszych oczkach maszynki do mięsa. Aby uformować jednolitą masę dodajemy siemię lniane i mąkę ziemniaczaną tak, by dobrze się lepiły, ale nie były suche. Tworzymy cienki placek i dodajemy około 1 dużej łyżki farszu. Całość zwijamy i zamykamy dokładnie placek. Formujemy kształt rolady, obtaczamy w przyprawie do grilla. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180 C. Podajemy z kluskami i czerwoną kapustą.
.

Anna Kurach

BO TAK – WegePrzestrzeń

Komentarze