Niektórzy twierdzą, że kuchnia dolnośląska nie istnieje. A jak to jest w rzeczywistości? Moje wątpliwości rozwiewa Paweł Mucha, który mieszka i pracuje w Wałbrzychu jako kucharz, a z którym przeprowadziłam wywiad na temat kuchni dolnośląskiej. 

Klopsy robi się z cielęciny

Tradycyjną potrawą na Dolnym Śląsku są klopsy Źródło: flowerek.com

Prawda jest taka, że kuchnia dolnośląska istnieje i ma się dobrze, problem polega na tym, że tradycyjne potrawy z tego regionu zdążyły dawno przekroczyć granicę Dolnego Śląska, dlatego nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że coś może pochodzić akurat stąd. Aby poznać tę kuchnię, należy być ciekawym świata i poszukiwać wszędzie informacji, nawet w bibliotekach, w starych książkach kucharskich. Niestety, chcąc nie chcąc, nie wszystko można znaleźć w Internecie – informuje Paweł Mucha. 

Kuchnia dolnośląska tak jak każda inna została zalana falą fast – foodów ale z tej wojny wychodzi obronną rękę, bo różnorodność potraw i produktów regionalnych jest na prawdę ogromna. Na Liście Produktów Tradycyjnych możemy znaleźć 44 produkty z województwa Dolnośląskiego a wśród nich np. karp milicki, syrop malinowy z doliny baryczy czy też pszenno- żytnie pierniki

Innym tradycyjnym dolnośląskim daniem są klopsy królewieckie, których ciekawą historię i sposób przygotowania opisuje właśnie Paweł Mucha, kucharz, który planuje otwarcie restauracji z regionalnymi potrawami Dolnego Śląska

.

Jakie są podstawowe składniki klopsów?

Podstawowym składnikiem tej potrawy jest mięso mielone oraz kapary, ważne są również cebulka szalotka, a także czosnek.

.

Z jakiego mięsa się je robi?

Tradycyjnym mięsem używanym do tej potrawy jest cielęcina, jednak równie dobrze smakowałoby mięso wieprzowo-wołowe.

.

Jak przygotowuje się klopsy?

Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, jest namoczenie bułki w letnim mleku. Następnie należy pokroić w kostkę czosnek i szalotkę, które to razem z wyciśniętą bułką, mięsem i jajkiem wyrabia się i doprawia. Zwykle jako przypraw używa się soli, pieprzu, oregano oraz musztardy. Formuje się z tego niewielkie klopsiki, które wrzuca się na zagotowaną wodę i gotuje na bardzo małym ogniu. Gdy mięso będzie już odpowiednie, wyjmuje się klopsiki i odcedza pół litra wywaru. Wywar ten dodaje się stopniowo do zrobionej wcześniej zasmażki, należy pamiętać o tym, by przy dolewaniu ciągle mieszać. Całość gotuje się na niewielkim ogniu przez pięć minut. Sos należy rozrobić ze śmietaną zmieszaną z żółtkiem (nie wolno tego zagotować, bo może się ściąć). Doprawić solą, pieprzem, cytryną i kaparami, następnie zmiksować do jednolitej konsystencji. Klopsy włożyć do sosu, można również przyozdobić kaparami.

.

Z czym są podawane klopsiki? 

Podawać można z wieloma dodatkami, jednak najlepiej byłoby tradycyjnie ziemniaki.

.

Skąd to danie wzięło się w kuchni Dolnośląskiej?

Klopsiki te znane były już w czasach zaborów, na Dolny Śląsk przywędrowały aż z  terytorium ówczesnych Prus Wschodnich i stały się tutaj bardzo popularne. Obecnie znane są na całą Polskę, ale jako tradycyjna potrawa serwowana jest w restauracjach we Wrocławiu i okolicznych miejscowościach.

.

Czy jest to danie świąteczne czy powszednie?

Jeśli chodzi o łatwość przygotowania to raczej stawiałbym na danie codzienne, jednak jest na tyle zapomniane, że jego podanie zasługuje na miano świątecznego.

.

Jak długo trwa przygotowanie tej potrawy?

Całość nie jest zbyt pracochłonna, ponieważ przygotowanie klopsików zajmuje około trzech kwadransów.

.

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze