Lokalne przetwory i polskie tradycyjne produkty z Warmii, Mazur i Powiśla.

Już po raz ósmy organizowany jest konkurs „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”, który ma za zadanie promowanie i kompletowanie najlepszych tradycyjnych wiejskich przepisów regionu. Jeszcze tylko przez dwa dni poprzez kartę zgłoszeniową można przesyłać swoje propozycje na adresy organizatorów.

Tylko lokalna zdrowa żywność

Impreza będzie przebiegać trzyetapowo. Na początku lokalne komisje ocenią nadesłane przepisy na produkty lub potrawy, pod kontem zbieżności z tradycją i historią regionu, a także jakości wykorzystanych produktów. Wszystkie przepisy korzystające z produktów niezwiązanych z województwem typ owoce tropikalne, margaryny itd. zostaną odrzucone. Konkurs został podzielony na dwie kategorie:

  • potrawy
  • produkty
    • regionalne pochodzenia zwierzęcego,
    • regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami,
    • regionalne napoje alkoholowe.

Jakie będą najlepsze przepisy województwa?

Drugi etap zostanie przeprowadzony kolejno 09.11.2012 w Elblągu, 23.11.2013 w Ełku i 30.11.2013 w Szczytnie. Zwycięzcy spotkają się w Olsztynie 14 grudnia 2013 roku, gdzie odbędzie się finał wyłaniający najlepsze wiejskie przepisy województwa.

W konkursie mogą wziąć udział mieszkańcy woj. Warmińsko-Mazurskiego, miejscowe szkoły, a także firmy. Dla osób niezwiązanych z regionem główną atrakcją podsumowującą konkurs będzie wydana broszura zawierająca przepisy na potrawy i produkty biorące udział w konkursie.

_

Organizatorami są:

Województwo Warmińsko-Mazurskie www.wrota.warmia.mazury.pl

Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza www.wmirol.org.pl

Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn www.europe-direct.olsztyn.pl

 

warmia_mazury

Komentarze