Zupa z Cypru

Zupa Kkelis - składniki

Zdjęcie składników do zupy Kkelis!

Zupa Kkelis przybyła z rajskiego Cypru. Jest przysmakiem kurortu Paphos. Cypryjczycy przygotowują ją rano a następnie na cały dzień zostawiają w kuchni. Chodzi o to, żeby papryczki przegryzły się z resztą wywaru. Kolejnego dnia wspólnie zasiadają do zupy i pałaszują w ekspresowym tempie! Co ciekawe danie idealnie nadaje się na rodzime listopadowe chłody. Spróbujcie sami!

Składniki

  • Por: wystarczy jeden, najlepiej młody a nie z zafoliowanej paczki.
  • Marchew: 1 – 2.
  • Cebula: koniecznie czerwona, 1 – 2.
  • Chleb: wystarczy pół.
  • Czosnek: 4 – 5 ząbków.
  • Papryczki Chili: 1 – 3.
  • Cebulka dymka: 1 – 2.
  • Pietruszka: korzeń, wystarczy 1.
  • Imbir: 10-20g (jedno „ramie”).
  • Kapusta pekińska: 30 – 40g.
  • Lubczyk, majeranek, bazylia, kminek cały, pieprz biały, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, sos sojowy, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, oregano, liście laurowe.
  • Bulion warzywny: 1l (2 kostki).
  • Masło: potrzebne tylko do wysmarowania patelni.

Uwaga! Opcjonalnie można również dodać kurczaka, pociętego w kosteczki. Ja za tym nie przepadam, ale każdy ma swoje smaki.

ZUPA KKELIS JEST POLECANA PRZEZ NASZEGO SZEFA KUCHNI – HALSZKĘ GAJDZIŃSKĄ LAT 8! TO NAJLEPSZA GWARANCJA JAKOŚCI I SMAKU ZUPY : - )

ZUPA KKELIS JEST POLECANA PRZEZ NASZEGO SZEFA KUCHNI – HALSZKĘ GAJDZIŃSKĄ LAT 8! TO NAJLEPSZA GWARANCJA JAKOŚCI I SMAKU ZUPY : – )

Sposób przygotowania.

Zupę przygotowuje się bardzo prosto. Na początku kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojony czosnek. Smażymy ok. 3 minutach, aż warzywa nabiorą kolorów.

Następnie wrzucamy je do garnka. Zalewamy bulionem i dodajemy pocięty por. Zupę trzymamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Po 5 minutach dodajemy marchewkę.

Patelnie smarujemy delikatną warstwą masła i wrzucamy chleb. Podgrzewamy przez kilka minut, aż grzanki osiągną właściwy kolor. Następnie przesypujemy je do miski i odstawiamy na bok. Nie wolno zapomnieć o ciągłym mieszaniu zupy.

Teraz zupa kkelis potrzebuje kapusty pekińskiej, najlepiej pociętej w małe kawałki. Zaraz za nią dodajemy cebulkę dymkę. Należy pamiętać o tym, że zielony ogonek cebulki należy oderwać i łamać nad zupą. Następnie rozetrzeć w rękach, żeby ogonek puścił soki. Dopiero wtedy dodajemy ją do zupy. Dorzucamy także korzeń pietruszki. Mieszamy, mieszamy i mieszamy!

Teraz czas na ciekawsze elementy zupy. Dorzucamy liście laurowe, dwa lub trzy. Delikatnie posypujemy kminkiem i szczodrzej majerankiem. Zioła prowansalskie i oregano dodajemy zaraz po dorzuceniu do zupy imbiru. Najlepiej żeby był on starty na tarce, ale można również dodać go w formie plasterków. Starty jest lepszy, ponieważ szybciej i łatwiej uwalnia swoje niezwykłe właściwości. Niech nikomu nie przyjdzie do głowy obieranie go ze skórki!

Po dorzuceniu wszystkich pieprzy, które podałem w składnikach, solimy i dolewamy sos sojowy. Nadszedł wreszcie czas na papryczki chili! Odpowiednio przygotowane, czyli pocięte na malutkie kawałki wrzucamy do zupy. Proszę pamiętać o nasionach, które również musimy wrzucić! Papryczki są najlepszym elementem zupy i to one dodają jej wyrazistości.

Całość gotujemy ok. 10 minut a przez cały czas pamiętamy o mieszaniu. Wtedy wyłączamy palnik i zostawiamy zupę „w spokoju”. Można oczywiście zostawić ją zaledwie na godzinę, ale proponuję spróbować z całym dniem. Efekt jest naprawdę ciekawy!

Smacznego!

Na portalu Smaki z Polski trwa aktualnie Tydzień Zup w ramach cyklu Kulinarne Pory Roku! Sprawdź również inne nasze przepisy oraz artykuły mówiące o jesieni: Co jeść jesienią, zupa czosnkowa – przepis, zupa cebulowa – przepis i zupa ziemniaczana – przepis!

Poniżej fotorelacja, serdecznie zapraszamy!

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

Komentarze