Bataty, słodkie ziemniaki są coraz częstszym warzywem wykorzystywanym do przygotowania również tradycyjnych potraw. Dzięki swojemu ciekawemu smakowi z powodzeniem znajdą swoje miejsce w sałatce i daniu głównym. Bataty przeważają wartościami odżywczymi nad innymi ziemniakami. Poprzez ogromną ilość (około 400 odmian) warzywa te staną się ciekawym dodatkiem do zdrowych i pysznych potraw.
.
Składniki:
- 4-5 średnich batatów
- 4 duże jajka
- kilka łyżek majonezu lub jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki mąki – najlepiej orkiszowej
- duży pęczek szczypiorku
- szczypta kolendry, lubczyku lub innej ulubionej przyprawy
- kilka plasterków łososia wędzonego
- sok z jednej cytryny lub limonki
- 1 duża czerwona cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
.
Przygotowanie:
Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w wiórki. Dodajemy posiekany szczypiorek, startą lub posiekaną bardzo drobno cebulę. Doprawiamy zmielonym pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy z dwoma roztrzepanymi jajkami, mąką i wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość mieszamy. Konsystencja masy powinna przypominać tą znaną nam z przygotowania placków ziemniaczanych. Jeśli uznamy, że należy dodać oliwy lub mąki oczywiście działajmy zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotujmy jajka w koszulkach.
Na rozgrzanej patelni kładziemy dużą łyżką placki. Możemy oczywiście regulować wielkość i grubość przygotowanych przez nas placuszków. Ważne, by tłuszcz był rozgrzany, w innym przypadku masa nasiąknie oliwą. Smażymy do czasu zarumienia z obu stron. Kładziemy je na papier, by pozbyć się nadmiaru kalorii. Na placki kładziemy jajka, plasterki łososia, skraplamy sokiem z cytryny. Do dekoracji używamy majonezu lub jogurtu i pociętych świeżych ziół.
.
Opracowała: Anna-Maria Stachowska