Bataty, słodkie ziemniaki są coraz częstszym warzywem wykorzystywanym do przygotowania również tradycyjnych potraw. Dzięki swojemu ciekawemu smakowi z powodzeniem znajdą swoje miejsce w sałatce i daniu głównym. Bataty przeważają wartościami odżywczymi nad innymi ziemniakami. Poprzez ogromną ilość (około 400 odmian) warzywa te staną się ciekawym dodatkiem do zdrowych i pysznych potraw.

.

Składniki:

  • 4-5 średnich batatów
  • 4 duże jajka
  • kilka łyżek majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki mąki – najlepiej orkiszowej
  • duży pęczek szczypiorku
  • szczypta kolendry, lubczyku lub innej ulubionej przyprawy
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

.

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w wiórki. Dodajemy posiekany szczypiorek, startą lub posiekaną bardzo drobno cebulę. Doprawiamy zmielonym pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy z dwoma roztrzepanymi jajkami, mąką i wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość mieszamy. Konsystencja masy powinna przypominać tą znaną nam z przygotowania placków ziemniaczanych. Jeśli uznamy, że należy dodać oliwy lub mąki oczywiście działajmy zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotujmy jajka w koszulkach. 

Na rozgrzanej patelni kładziemy dużą łyżką placki. Możemy oczywiście regulować wielkość i grubość przygotowanych przez nas placuszków. Ważne, by tłuszcz był rozgrzany, w innym przypadku masa nasiąknie oliwą. Smażymy do czasu zarumienia z obu stron. Kładziemy je na papier, by pozbyć się nadmiaru kalorii. Na placki kładziemy jajka, plasterki łososia, skraplamy sokiem z cytryny. Do dekoracji używamy majonezu lub jogurtu  i pociętych świeżych ziół. 

.

Opracowała: Anna-Maria Stachowska

firma Onix

www.onix.pl

Komentarze