Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie ma chyba nic prostszego i smaczniejszego niż jajecznica z boczkiem. Danie to jest wyjątkowe również dlatego, że zostało przygotowane specjalnie dla Was pod bacznym okiem szefostwa Restauracji Sekfana!
Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag boczku podwędzanego
- 1 cebula
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Masło roztopić na patelni, boczek pokrojony w kostkę podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę, pieprz i sól, na samym końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z pieczywem oraz świeżym masłem. Mile widziana będzie również gorąca herbata lub kawa z mlekiem.
Wyjątkowość tego przepisu polega na tym, że jajecznica ta została przygotowana specjalnie dla portalu Smaki z Polski w godzinach późno wieczornych.
Smakowała wybornie.
Maciej Kasprzak
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.