W dzisiejszych zabieganych czasach najlepiej klasyczny GALAT zjeść w zaufanej restauracji lub przyrządzić prostszą wersję tego dania. Stąd moja propozycja kurczaka w galarecie!
Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 seler
- Por
- Cebula
- 4 jajka
- Puszka groszku i kukurydzy
- Liść laurowy, ziele angielskie,pieprz,sól do smaku
- Żelatyna
Sposób przygotowania:
Kurczaka gotujemy z warzywami i przyprawami około 2 godziny, następnie oddzielamy mięso od kości. Ugotowane wcześniej jajka na twardo, marchewkę, groszek i kukurydzę oraz mięso układamy w głębokich talerzu, kubeczku bądź w miseczce. (w zależności jak chcemy podać to danie) Można dodać dla ozdoby natkę pietruszki i plasterki cytryny. Całość zalewamy rozpuszczoną żelatyną w bulionie. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia Taka forma galarety jest delikatniejsza w smaku i z pewnością atrakcyjniejsza np. dla dzieci, ze względu na kolorystykę połączonej marchewki, groszku i kukurydzy i jajek. Podajemy z pieczywem i skropionego kurczaka kilkoma kroplami cytryny.
Smacznego!
Maciej Kasprzak