Polskim smakiem jest las oraz jego bogactwo. Idąc tym tropem polecamy wykwintny stek z sarny, który z powodzeniem zastąpi ten z polędwicy wołowej.

Sarnina jest pysznym mięsem, z którego można przygotować wiele polskich, myśliwskich dań. Dla osób lubiących zjeść kawał porządnego mięsa stek z sarny będzie idealny. Ważne aby z mięsem obchodzić się delikatnie i go nie zepsuć.

Stek jest to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub ryby krojonej w poprzek kręgosłupa. Mięso na steki zazwyczaj jest grillowane lub smażone w głębokim oleju. Steki rybne można przyrządzić w piekarniku. Stek może także być mięsem gotowanym w sosie lub mielonym uformowanym w kształt kotleta. W potocznym rozumieniu słowo stek odnosi się głównie do befsztyku – steku wołowego. Steki z mięsa innych zwierząt zwykle nazywane są z użyciem dookreśleń, np. stek z dzika, stek z łososia etc.

Dziczyzna charakteryzuje się ciemniejszym kolorem i bardziej zbitą strukturą. Dodatkowo jest bardzo chude, ma znacznie mniej kalorii od choćby wieprzowiny, a podczas smażenia wydziela piękny aromat.

.

Składniki:

  • 2 steki z udźca sarny
  • mała cebula
  • 500 g leśnych grzybów np. prawdziwków, kurek,
  • 120 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Z mięsem postępujemy zgodnie z instrukcją smażenia steku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Możemy dodać gałązkę rozmarynu, która doda smaku. Kiedy steki będą już gotowe odkładamy je by odpoczęły, a na tłuszczu smażymy cebulę oraz grzyby. Kiedy będą już miękkie dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i mieszamy. Stek podajemy na powstałym sosie. Na wierz kładziemy odrobinę masła.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze