Sąsiedztwo morza, pól, jezior i lasów sprawiało i nadal sprawia, że kulinarne dziedzictwo Kaszubów jest bardzo bogate. Najbardziej znanymi potrawami są śledzie po kaszubsku a także, znane dzięki politykom kaszubskie truskawki, które podobno nie mają sobie równych.

Kaszubi to naród bardzo ciężko pracujący. Potrawy, które jedli Kaszubi musiały być więc proste i szybkie w przygotowaniu a także łatwo dostępne. Wiele przepisów przetrwało dzięki przekazywaniu ich sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego też, wiele z nich to przepisy z wielowiekową tradycją.

Gotowi na świąteczny bigos po kaszubsku?

.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 papryki konserwowe
  • kawałki wędlin lub mięs
  • świeża żurawina
  • 1 łyżka dyni w occie
  • 4 szt.suszonej śliwki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna jałowca
  • 4 suszone grzyby
  • tymianek
  • keczup – dwie łyżki
  • cukier – łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

.

Sposób przygotowania

Przygotowanie kaszubskiego bigosu świątecznego jest bardzo proste! Zaczynamy od płukania kapusty kiszonej a następnie ją kroimy. Potem wkładamy ją do garnka i dodajemy trochę wody. Po kolei dodajemy wspomniane w przepisie przyprawy, dolewamy olej i niewielką ilość keczupu. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek (można go oczywiście również wydusić, ale ja preferuję pocięty). Teraz nadszedł czas na suszoną śliwkę i suszone grzyby. Po nich dorzucamy odpowiednio pokrojoną dynie (np., w kostkę), paprykę konserwową i żurawinę. Dopiero teraz nadszedł czas na kawałki wędlin lub mięsa.

Teraz czeka nas półtora godziny mieszania podczas gotowania. Nie wolno o tym zapomnieć, żeby nie doszło do przypalenia bigosu i garnka. Po upływie godziny i piętnastu minut dodajemy cukier, sól oraz pieprz.

Gotowe! Smacznego i wesołych świąt!

.

Źródło!

Komentarze