Uszka są obowiązkowym dodatkiem do barszczu. Te małe i pyszne pierożki warto przygotować samemu w domu, gdyż takie smakują najlepiej.
Uszka są to niewielkie pierogi w kształcie ucha wypełnione farszem, m.in. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Uszka używane są jako uzupełnienie zup, które nie zawierają dodatków takich jak np. marchew czy pietruszka czyli tzw. „czystych zup”. Mogą być one podawane jako dodatek do barszczu czerwonego czy zupy pomidorowej oraz jako potrawa samodzielna (z roztopionym masłem, tartą bułką bądź innym dodatkiem).
Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem
.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g masła
- sól
Farsz:
- 300 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 40 g masła
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz żółtko, zagniatamy dolewając powoli wody. Dodajemy rozpuszczone masło i dalej ugniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gładkiego i elastycznego ciasta). Odstawiamy na 30 minut.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy grzyby i gotujemy 30 minut do miękkości. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Grzyby odcedzamy, siekamy i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy małe placki (około 4-5 cm średnicy). Na środek kładziemy niezbyt dużo farszu, ciasto sklejamy na pół (jeśli wycinamy kwadraty ciasto składamy by powstał trójkąt), zlepiając brzegi, a następnie zwijamy wokół palca ciasto i zlepiamy końce.
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy uszka i gotujemy około 1-2 minuty.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura