Szagówki to poznańskie kopytka krojone na szagę, czyli po skosie. Podajemy je z podsmażoną cebulką i maślanką.

Ten rodzaj kopytek  przygotowywane z (uprzednio ugotowanych) ziemniaków. Szagówki serwuje się zwykle z sosem jako dodatek do mięs, mogą być również podawane samodzielnie. Z surowych ziemniaków przygotowuje się szare kluchy.

 

Składniki:

  • 500 g maki wrocławskiej
  • 4 ziemniaki typ kulinarny C
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • masło
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w talarki. Z mąki, ziemniaków i jajka ugniatamy jednolitą masę. Doprawiamy solą. Formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Cebulę należy zezłocić na maśle i polać szagówki. Podajemy z maślanką.

 

Smacznego!

 

Dawid Brandebura

 

Komentarze