Ryżowe szyszki to bardzo łatwy, szybki i pyszny sposób na świąteczne przysmaki. Wystarczy kilka niedrogich składników, żeby rozkoszować się ich smakiem, a do tego wygląd idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę.

Warto pamiętać, że biały ryż, podobnie jak biała mąka, jest pozbawiony cennych składników odżywczych. Ryż tylko oczyszczony z plew, ale nie pozbawiony otrąb – tzw. ryż brązowy – jest źródłem witamin B1, B2, PP, a także żelaza. Dobrym kompromisem jest ryż wstępnie preparowany w ten sposób, iż cenne składniki z okrywy ziarna przenikają do jego wnętrza. Taki ryż jest lekko żółtawy i bogatszy w składniki odżywcze od białego, ale zbliżony do niego w smaku.  Właściwości zdrowotne ryżu poznano już w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To nie wszystko, jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Sportowcy cenią sobie ryż ze względu na fakt, że stanowi on doskonałe źródło białka, które pomaga zbudować mięśnie. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie.

Za przepis na pyszne szyszki dziękujemy Pani Agnieszce Zasadzińskiej z Poznania.

.

Składniki:

  • Dwa duże opakowania ryżu preparowanego
  • Pół kostki margaryny
  • 500 g krówek
  • 500 g toffi kawowych lub irysów

.

Sposób przygotowania:

Margarynę i cukierki rozpuścić w garnku, ściągnąć z palnika i dodać ryż. Dobrze wymieszać i formować szyszki. Należy to robić szybko, zanim masa stwardnieje. Odstawić na kilka minut.

.

Smacznego!

Agnieszka Zasadzińska

Komentarze