Są pełne smaku, a w dodatku łączą ostrość ze słodkim aromatem. Żeberka w miodzie to świetny pomysł na kolację w polskim, tradycyjnym stylu.
Kojarzą się z tradycyjnym obiadem u babci. Żeberka w miodzie kuszą swoim pysznym smakiem oraz zapachem. Można je przyrządzić w wersji smażonej oraz jak w przypadku tego przepisu pieczonej.
Żeberka mięso, które pozyskane jest z półtuszy wieprzowej z kością z części brzusznej odcięta od schabu po linii prostopadłej w odległości 3 cm od przyczepu żeber a następnie po linii biegnącej poniżej dolnej krawędzi mostka i żeber chrząstkowych z przodu po przedniej krawędzi kości żeber, od tyłu po tylnej krawędzi kości ostatniego żebra. Wycinając przy żebrach powinna zostać cienka warstwa mięsa od boczku.
.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- marchewka
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 3 łyżki miodu
- 100 ml wody
- ostra papryka
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Żeberka dzielimy na porcje. Do moździerza wrzucamy czosnek, jałowiec, miód, ostrą paprykę, sól, pieprz i ucieramy na jednolitą masę. Gotowym sosem nacieramy żeberka, które następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, a następnie zalewamy wszystko wodą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, co pewien czas podlewając powstała wodą.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura