Są pełne smaku, a w dodatku łączą ostrość ze słodkim aromatem. Żeberka w miodzie to świetny pomysł na kolację w polskim, tradycyjnym stylu.

Kojarzą się z tradycyjnym obiadem u babci. Żeberka w miodzie kuszą swoim pysznym smakiem oraz zapachem. Można je przyrządzić w wersji smażonej oraz jak w przypadku tego przepisu pieczonej.

Żeberka mięso, które pozyskane jest z półtuszy wieprzowej z kością z części brzusznej odcięta od schabu po linii prostopadłej w odległości 3 cm od przyczepu żeber a następnie po linii biegnącej poniżej dolnej krawędzi mostka i żeber chrząstkowych z przodu po przedniej krawędzi kości żeber, od tyłu po tylnej krawędzi kości ostatniego żebra. Wycinając przy żebrach powinna zostać cienka warstwa mięsa od boczku.

.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • ostra papryka
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Żeberka dzielimy na porcje. Do moździerza wrzucamy czosnek, jałowiec, miód, ostrą paprykę, sól, pieprz i ucieramy na jednolitą masę. Gotowym sosem nacieramy żeberka, które następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, a następnie zalewamy wszystko wodą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, co pewien czas podlewając powstała wodą.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze