Wszystkie aromatyczne warzywa mogą posłużyć jako główny składnik pysznej potrawy. Quiche aux oignons, czyli klasyczna francuska tarta wytrawna z cebulą jest idealnym przepisem dla wszystkich osób szukających nowych smaków przy jednoczesnym korzystaniu z regionalnych produktów.
W tym przepisie smaki są trochę zmienione i do tradycyjnej tarty z cebulą dodamy świeży szpinak i aromatyczny kozi ser. Jest to bardzo łatwy do przygotowania posiłek, może posłużyć jako przekąska i bardzo odżywczy obiad. Jeśli ktoś jest uczulony albo nie lubi tego gatunku sera z powodzeniem może zastąpić go swoim ulubionym.
.
Ciasto na spód:
- 250-300 g mąki
- 1 duże żółtko
- około 50 ml wody
- 130 g masła
- sól do smaku
Farsz:
- 5 cebul
- 1 czubata łyżka mąki
- 2-3 całych jajek
- 4 łyżki masła
- niepełna szklanka kremówki
- sól i pieprz wedle uznania
- 100 g sera koziego
- garść liści szpinaku
.
Przygotowanie:
Łączymy rozgniecione masło, mąkę i sól, następnie dodaję żółtko i wodę. Po chwili zaczynamy zagniatać ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na 30 do 45 minut. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je i cienką warstwę przy pomocy wałka nakładamy do formy. Dla zachowania odpowiedniej grubości ciasta wykładamy na nie papier do pieczenia i wrzucamy groch lub obciążające kulki. Umieszczamy ciasto w nagrzanym piekarniku do około 200 stopni na 12-15 minut, po czym wyjmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 4-5 minut.
Cebulę i szpinak kroimy, a następnie podsmażamy na maśle. Mieszamy pozostałe składniki w misce (z wyjątkiem sera). Na upieczoną tartę nakładamy cebulę i szpinak, zalewamy masą z mąki, jajek, śmietany i przypraw. Kruszymy ser na wierzchu tarty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Dla smaku można podawać tartę ze świeżymi ziołami.
Tarty można przyrządzać na wiele sposobów. Najlepsze jest korzystanie z produktów, które są nam znane. Dodanie do klasycznego przepisu swoich ulubionych zaskoczy wszystkich domowników oraz gości. Ser i cebula mają w swojej specyfice niezwykły aromat, który unosi się w całej kuchni już od początku przygotowania posiłku.
.
Opracowała: Anna-Maria Stachowska