Upita krówka likierem czekoladowym  jest delikatna, jedwabista i przepyszna. Świetnie pasuje na popołudniowy deser a nawet na przywitanie gości, wygląda tak dobrze jak smakuje. Sposób jej przygotowania jest łatwy i przyjemny.

Ciasto można podawać na wiele sposobów z różnymi dodatkami np. zamiast orzechów można dodać migdały, a zamiast kremu można dodać bitą śmietanę. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego na co mamy ochotę.

.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kaka
  • 1 łyżeczka miodu

.

Składniki na krem:

  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 650 ml mleka
  • Pół kostki masła
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

.

Dodatkowo:

  • Masa krówkowa słodzona
  • Orzechy włoskie
  • Likier czekoladowy

.

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywno, do ubitych białek stopniowo dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijamy. Dodajemy cukier, a następnie przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem  do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około  30-35 minut. Po upieczeniu ciasta wyciągamy i przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Następnie mleko wlewamy do garnka, dodajemy zwykły cukier, masło oraz cukier waniliowy i wszystko należy zagotować. Jajka miksujemy z mąką tortową oraz ziemniaczaną. Masę należy dodać do mleka i gotować całość tak długo aż zacznie gęstnieć, pamiętać aby nie zrobiły się grudki. Każdy płat ciasta nasączyć likierem czekoladowym według naszych upodobać. Dolny płaty ciasta posmarować kremem, wyrównać oraz nałożyć drugi płat. Wierzch posmarować masą krówkową oraz posypać orzechami włoskimi. Następnie placek wstawić do lodówki, tak aby krem zgęstniał. Gdy krem zgęstnieje placek jest gotowy do spożycia.

.
Smacznego!

Katarzyna Wieczorek

Komentarze