Tłusty czwartek, to on zapowiada ostatni weekend karnawału. Większości kojarzy się z pączkami i słusznie, jednak ich forma i smak zmieniały się od setek lat.

Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały, bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Dla wszystkich osób, które nie mogą bądź nie chcą kontynuować tłustoczwartkowej tradycji proponujemy pozbawione kalorii, apetyczne foto- propozycje na tłusty czwartek.

Fot. Maciej Kasprzak

Więcej: https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82usty_czwartek

Komentarze