O topinamburze, jego właściwościach zdrowotnych i uprawie opowiada producent Kasjan Mikołajczyki z gospodarstwa ekologicznego.

.

.

Czym jest topinambur?

Inaczej słonecznik bulwiasty lub trufla kanadyjska. Do Europy z Ameryki Północnej został przywieziony przez Helianthus_tuberosus_(rhizomes)francuskiego kolonizatora, założyciela miasta Quebec Samuel de Champlain na początku XVII wieku.  W smaku lekko słodkawy ziemniak.

Kiedyś  topinambur był bardzo popularny, jednak zmieniło się to po wojnie. Podczas jej trwania brakowało żywności i jednym z nielicznych dostępnych warzyw był właśnie topinambur. Od tego czasu ludziom warzywo kojarzyło się z biedą, nędzą i złymi latami, dlatego zostało zepchnięte na bok. Swego czasu bulwa została poświęcona przez papieża jako roślina ratująca od głodu i cierpienia.

Czy trudno się uprawia?

Topinambur uprawia się bardzo łatwo.  Ma szerokie spektrum adaptacyjne, przystosowuje się do każdej gleby. Urośnie i na pierwszej klasie ziemi jak i na ugorach. Nie ma specjalnych wymagań, co więcej jest mrozoodporny. Wytrzymuje temperatury do – 50 stopni, co w Polsce jest niespotykane. Ponadto w naszych warunkach nie ma żadnych naturalnych szkodników. Sadzi się tylko raz na 50 lat, czyli praktycznie na całe życie.

Kiedy przypada okres zbiorów?

Topinambur jest rośliną krótkiego dnia. Bulwy pojawiają się w okolicach sierpnia-września, a zbiór w zależności od pogody zwykle przypada na początku listopada.

Przechowujemy w zamrażarce lub w temperaturze 0 stopni, gdyż roślina nie boi się niskich temperatur.

Jakie ma właściwości zdrowotne?

Topinambur ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Począwszy od oczyszczania całego organizmu z toksyn, następnie funkcje immuno-stymulujące, które pobudzają do działania organizm, po nawet właściwości Aardperenantynowotworowe. Ciekawym przypadkiem był mój klient, któremu lekarz zalecił włączyć do diety topinambur. Mimo 2 przerzutów po zastosowaniu warzywa rak został zahamowany , a klient  żyje do dziś i ma się dobrze.

Jedną z najważniejszych zalet jest zawartość inuliny, która bardzo dobrze wpływa na osoby, które mają problem z poziomem cukru we krwi. Dotyczy to przede wszystkim cukrzycy typu II. Obecnie dostępne już są produkty na bazie topinamburu, które pomagają zwalczać tę chorobę. Oczywiście jeśli już zaczęło się dawkować insulinę to nie jesteśmy w stanie do końca jej wyleczyć, lecz możemy znacząco obniżyć poziom przyjmowanej dawki. W pewnym miejscu, w  dolinie przedkaukazia, wśród ludności często jedzącej topinambur, od 100 lat nie zanotowano przypadku cukrzycy.

Ciężko znaleźć drugą roślinę, która miałaby tak wiele zastosowań. Począwszy od przemysłu spożywczego, przez energetycznego, gorzelniczy itd.

Jak można wykorzystać topinambur w kuchni?

Osoby, które mają problemy z cukrem mogą na surowo zjeść topinambur. Nie trzeba nawet obierać ze skórki. Bardzo dobre są wszelkiego rodzaju zupy/kremy z tej rośliny z dodatkiem selera, marchewki, curry, imbiru i czosnku. Dodajemy do tego grzanki i wszystko świetnie smakuje.

Wg mnie najlepszy jest topinambur z ogniska. Po zbiorze zostają łodygi, które mają po 3-4 metry i trzeba je spalić. Możemy zrobić sobie ognisko i upiec w nim bulwy z solą.

Jak długo uprawia Pan topinambur?

640px-TopinamboursUprawę rozpoczął mój ojciec 27 lat temu jako schronienie dla bażantów.  Będąc w liceum postanowiłem sprawdzić siłę Internetu. Wystawiłem warzywa na sprzedaż i z roku na rok było coraz więcej chętnych. Przełom nastąpił w zeszłym roku, kiedy telewizja TVN nakręciła u nas program na temat tej roślinki, by ją bardziej upowszechnić, ponieważ mało kto o niej wie, a posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Czy możemy topinamburem zastąpić ziemniak?

Jak najbardziej. Jest to nawet wskazane dla osób, które mają problem z cukrem we krwi, lub z nadwagą, ponieważ poprawia metabolizm organizmu.

Niestety mieszkam w krainie zwanej Pyrlandią, czyli Wielkopolsce i ciężko ludzi do tego przekonać, choć z roku na rok jest coraz więcej osób, które kierują się właściwościami zdrowotnymi i wybierają topinambur.

Ile kosztuje topinambur?

Można go zamówić w cenie 4  zł za kilogram.

.

.

Rozmawiał Dawid Brandebura

Więcej informacji na stronie: www.topinambur.com.pl

Komentarze