Prosta w przygotowaniu wiejska zupa ziemniaczano-porowa, którą można bez problemu najeść się do syta.

Do jej przygotowania podobnie jak w przypadku wielu innych potrzebujemy rosołu. Najlepszy w tym wypadku będzie drobiowo-wołowy.

Ziemniaki miały i dalej mają duże znaczenie w polskiej kuchni. Nie należy na nie patrzeć jedynie jako dodatek do schabowego. Z ziemniaków można przyrządzić naprawdę ciekawe i smaczne potrawy. Co więcej nie należy ich również unikać, gdyż są zdrowe. Zawierają jedynie 75 kcal w 100 g, a do tego są bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K i P.

Por zawiera ok. 12% suchej masy, w tym 2% białek, 10% węglowodanów. Zawiera także fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach witaminy B1, B2, karoten i kwas nikotynowy. Por to popularne warzywo cebulowe, używane jako jarzyna lub przyprawa.

Zupa ziemniaczano-porowa jest bardzo prosta i stanowi klasykę wśród zup.

.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 4 pory
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • 100 g boczku
  • natka pietruszki

.

Sposób przygotowania:

Pora oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora podduszamy w rondlu na maśle, dodajemy ziemniaki i dusimy 5 minut. Wlewamy rosół i gotujemy 40 minut. Po tym czasie przecieramy i wrzucamy ponownie do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i podsmażonym i pokrojonym w drobną kostkę boczkiem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze