Dla wielu ulubionymi smakami są piernik i śliwki suszone. Te połączenie zainspirowało mnie do stworzenia wyjątkowego tortu piernikowego.

Tort z biszkoptu piernikowego z masą na budyniu waniliowym z suszonymi śliwkami. Tort oblany jest polewą czekoladową ze skórką pomarańczową. Do dekoracji użyłem małe bezy, płatki migdałowe i gwiazdki cukrowe.

.

Składniki:

Do ciasta:

  • 3 kubki mąki pszennej TYP550
  • 3 jajka
  • 3/4 kubka mleka
  • 3/4 kubka cukru
  • 1/2 kubka oleju
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kakao
  • łyżeczka i trochę proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
Polewa:
  • łyżka masła
  • 250 gram gorzkiej czekolady
  • jedno żółtko
  • cukier waniliowy
  • starta skórka pomarańczowa

Masa śliwkowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego
  • masło ok 170 gram
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 gram suszonych śliwek
  • mleko około 400 ml
  • białe wino półwytrawne

.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze dwie minuty. Mąki przesiewamy, dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni.Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym winem; odstawiamy na 1h.
Z ilości podanej mleka odlewamy  kubek i doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie.Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek.

.

Smacznego!

baRepas

Komentarze