Czas biegnie bardzo szybko. W naturze zachodzi wiele zmian, a my powoli kończymy tydzień 10. Tydzień wyjątkowy nie tylko ze względu na przypadający dzisiaj dzień kobiet, ale przede wszystkim, dlatego że mamy już marzec. Powoli wiosna przedziera się przez zimę z obfitością nowych produktów.

Lecz póki co ciągle jest jeszcze zima i związane z nią produkty całoroczne jak marchew, jabłka, czy ziemniaki. Do takich produktów możemy zaliczyć również mięso. Kalendarz 52 tygodnie Smaków z Polski nie będzie zawierał wyłącznie warzyw i owoców, dlatego dziś poszerzamy go o nową kategorię.

 

Siedlec

Niedawno Smaki z Polski odwiedziły ciekawe pod względem rolniczym miejsce, nastawione na hodowle trzody chlewnej. Średnio w roku przypada 20 świń na jednego mieszkańca. W związku z popularnością tego mięsa w Polsce postanowiliśmy wprowadzić je do kalendarza.

 

 

Wieprzowina jest w Polsce od lat. Już w czasach słowiańskich arabski podróżnik ibn Rosteh zanotował „hodują świnie jak owce”. W czasach kuchni staropolskiej nie cieszyła się zbyt wielkim uznaniem. Świadczyć o tym może to, że kuchmistrz Czerniecki wykorzystał wieprzowinę tylko w jednym swoim przepisie. Po rozbiorach wieprzowina zaczęła przybierać nieco większego znaczenia. Jednak pozycję królowy polskich niedzielnych obiadów zajęła w czasach masowej produkcji PRL-u. Dziś podawana jest w prawie każdym domu, lecz ogranicza się najczęściej głównie do schabowych lub karkówek. Ograniczenie się do tylko dwóch produktów jest można powiedzieć marnotrawstwem, gdyż wspaniałe dania możemy upichcić ze wszystkich części mięsa.

 

Podział półtuszy wieprzowej

Źródło: Wikimedia Commons

Źródło: Wikimedia Commons

1. Ryj     2. Podgardle     3. Słonina     4. Karkówka     5. Mostek    6. Schab     7. Biodrówka     8. Polędwiczka     9. Żeberka     10. Boczek z żeberkami    11. Łopatka wieprzowa     12. Szynka      13. Golonka     14. Noga     15. Ogon

 

Z każdej części można zrobić interesujące, wykwintne dania, które zaskoczą gości. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa. Pamiętajmy, że poza mięsem możemy również wykorzystać podroby takie jak: wątroba, nerki, serce, czy też żołądek, dzięki temu wachlarz możliwości jest ogromny. Bardzo dobrym daniem z wieprzowiny są żeberka w miodzie, wątróbki w czerwonym winie, boczek faszerowany, czy też polędwiczki z pieczarkami. Więcej na ten temat już niedługo w cyklu Smaki Regionów.

 

Sezon 10

Tydzień dziesiąty charakteryzuje się następującymi produktami sezonowymi:

Owoce: gruszki i jabłka

Warzywa: brukiew,  burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka (korzeń), por, seler (korzeń), topinambur, ziemniak, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pieczarki, pasternak, skorzonera.

Mięso: wieprzowina

 

Dawid Brandebura

Komentarze