Podstawą zupy jest kasza. Krupnik w zależności od miejsca gdzie jest przygotowany posiada różne składniki. Często dodaje się do niego grzyby oraz kawałki mięsa.

Jego doskonałe walory sprawiły, że w czasach był on sztandarowym napojem sporządzanym w domach w Polsce i na Litwie. W ostatnim stuleciu jego popularność znacznie spadła, jest to niezrozumiałe tym bardziej, że krupnik wyrabia się bardzo prosto, przy użyciu łatwo dostępnych składników.

Krupnik posiada piękną bursztynową barwę ze złotymi przebłyskami, miodowo-korzenny aromat z wybijającymi się nutami imbiru, cynamonu i goździków oraz gęsty, słodki i rozgrzewający smak przypraw i miodu. Krupnik w czasach Rzeczpospolitej Szlacheckiej był sztandarowym napojem sporządzanym w domach na Litwie i w Polsce.

.

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 0,8 l bulionu
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 cebule dymki
  • garść szczawiu
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy, a następnie odsączamy. Cebulę i włoszczyznę obieramy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie podsmażamy na patelni. Zalewamy warzywa bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 25 minut do miękkości. Szczaw oczyszczamy i siekamy razem z lubczykiem i natką pietruszki. Zioła oraz kaszę wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy śmietanę.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze