15 marca odbyły się warsztaty kuchni kresowej prowadzone przez panią  Zitę Krajevską, pochodzącą z Wilna. W maleńkiej śródeckiej restauracji Vine Bridge w sobotnie południe zjawili się smakosze pierogów.  Na stół wyciągnięto kilka zapomnianych przepisów i składniki, których nikt się nie spodziewał…

lep3

gotowe

Pierogowe warsztaty były przeplatane opowieściami z Litwy. Z fascynacją słuchaliśmy kulinarnych opowieści o razowych pierogach z nadzieniem z białej kapusty, sera i jajek. Ich smak brzmiał abstrakcyjnie! -Musieliśmy spróbować!  

maryla

Zita-farsz ksza-grzyby

farsz z kapustą

Specyficzny klimat maleńkiej restauracji oraz kameralne grono uczestników sprzyjały kulinarnym anegdotom, tworząc przyjazną atmosferę. A chyba właśnie takiej swobody potrzeba by bez skrępowania pobrudzić się mąką i polepić pierogi.

Nauczyć się różnych „ściegów” klejenia pierogowego ciasta…

.

Agnieszka Kaczmarek

Estetyka Kulinarna

Komentarze