Zupa pochodzi z Beskidów, choć na pewno w innych regionach kraju podaje się bardzo podobną. W zasadnie opiera się na wywarze z wędzonego mięsa, kilku przypraw oraz ziemniaków, które mają zapchać żołądek i dać nam uczucie sytości.

Po użytych składnikach bardzo dobrze widać, że była to potrawa przygotowywana w ubogich regionach Polski.

.

Składniki

  • 500 g mięsa wędzonego z kością
  • włoszczyzna
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 2 l wody
  • czosnek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz w ziarnach

.

Sposób przygotowania

Do garnka wrzucamy mięso oraz warzywa, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kiedy wywar jest gotowy zabielamy mlekiem, a następnie podajemy z ugotowanymi ziemniakami i szczypiorkiem.

.

 Smacznego !

Klaudia Bąk

 

Komentarze