Zdrowe jedzenie to przyjemność. Nie tylko dostarczanie ważnych składników budulcowych i odżywczych. Warto wypróbować nowe produkty, których smak może zaskoczyć nie jednego specjalistę od kuchni tradycyjnej. Nie chcesz używać żelatyny albo kakao? Mamy dla Ciebie ciekawe zastępniki.
Zdrowa żywność do której należą pewne zamienniki jest lepiej i dokładniej wyselekcjonowana. Jest ona równie lub nawet bardziej obfita w składniki mineralne niż często znane nam od zawsze produkty. Możemy wykorzystać je do przygotowania wszelkich potraw, których smak przypadnie każdemu do gustu.
.
Karob zamiennik kakao
Pierwszym ciekawym i rzadko spotykanym w sklepach produktem jest karob. Jest to mączka chleba świętojańskiego, owocu drzewa występującego dziko i w formie uprawnej w rejonach śródziemnomorskich. Roślina z powodzeniem zasługuje na miano zastępnika gorzkiego kakao. Przypomina je nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Karob nie jest podatny w takim stopniu na zanieczyszczenia, które niestety są obecne w klasycznym kakao. Wprowadzenie do swojej diety karobu nie tylko urozmaici nasze posiłki, przede wszystkim uzupełni naszą dietę w cenne wartości odżywcze. W porównaniu do zwykłego kakao zawiera on ponad sześć razy mniej tłuszczu, znacznie więcej wchłanianego wapnia oraz jest prawie 30% mniej kaloryczny. Karob zawiera przeciwutleniacze, które pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami, które potrafią mocno zachwiać równowagę w organizmie. Obecne w mączce garbniki wspomagają perystaltykę jelit. Dla osób o ubogiej diecie, karob potrafi dostarczyć magnez i potas oraz wyrównać poziom witaminy B i A. Każdy konsument będący na diecie pamięta o zmniejszaniu ilości cukru w posiłkach. Mączka z karobu ułatwia nam zadanie poprzez swój naturalnie słodki smak. Jest on idealny dla osób z alergiami, nie uczula, a nawet jest używany w przypadkach walki z astmą. Stanowi bogate źródło białka przy braku uzależniającej kofeiny. Przez takie właściwości nie powoduje migren. Sklep ze zdrową żywnością, który ma w swoim asortymencie karob i produkty z niego wytworzone odpowie na potrzeby wszystkich osób chcących urozmaicić swoje słodkie przekąski i zachować przy tym zdrowie.
.
Wielka moc w małych nasionach Chia
Czasem duża moc może kryć się w niewielkich ziarnach. Takimi z pewnością są nasiona Chia. Szałwia Hiszpańska z której je pozyskujemy stały się hitem wielu blogów kulinarnych i z powodzeniem zaczyna gościć na naszych stołach. Przez swoje właściwości hydrofilowej po zalaniu wodą tworzą żel i znacznie powiększają swoją objętość. Nasiona te są w stanie wchłonąć płyn ponad dziesięciokrotnie większej objętości niż same posiadają. Idealnie sprawdza się więc jako posiłek dla osób uprawiających sport albo odchudzających się. Ich zdolności do pęcznienia są zbawienne dla osób, które nie mają czasu na posiłki co trzy godziny i konieczne jest dla nich uczucie sytości na dłużej. Charakterystyczne dla nasion tej szałwii jest duża zawartość łatwo przyswajalnego białka. Obfitują one w kwasy omega 3 i 6. Mogą one wypełnić pustki po tych kwasach w przypadku, gdy rezygnujemy z jedzenia ryb. Diabetycy mogą być spokojni, Chia spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona te z sukcesem staną się zdrowym zamiennikiem jajek, gdyż nadają potrawie odpowiednią konsystencję. Dzięki swojej niewielkiej kaloryczności będą zdrowym i lekkim posiłkiem. Dzięki swojej zwiększonej objętości w żołądku powodują zmniejszenie apetytu. Wapń, fosfor i magnez w które obfitują te niewielkie nasionka jest dobroczynna dla zachowania zdrowych kości i wzmocnienia ich składu mineralnego.
.
Zamiast żelatyny
Wiele osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych lub po prostu są na nie uczulone, nie może przyjmować w posiłkach żelatyny. Dlatego dla nich jest wykluczenie z diety żelków, jogurtów, budyniów i innych produktów tego typu. Nie warto jednak rezygnować z ich smaku i wykorzystać zaliczany do produktów bezglutenowych Agar Agar. Jest ona substancją pochodzenia roślinnego, wytwarzana z glonów krasnorostów. Można ją kupić w kilku postaciach i przygotować z nich znacznie łatwiej i szybciej ulubione desery. W porównaniu do żelatyny przy wykorzystaniu Agaru nie musimy mieć pobliżu lodówki. Temperatura w której Agar tężeje to około 34 stopni. Jest całkowicie bezbarwny, bezwonny i bezsmakowy. Koniecznie jest jedna jego dobre rozpuszczenie w wodzie, by nie odczuć początkowego zapachu oceanu. Po tym zabiegu nie musimy się obawiać, że będzie on znacząco odznaczał się w posiłku. Agar stał się bardzo ekonomiczny, jego kilkugramowa ilość wystarczy do przyrządzania galaretki. Przekąski przygotowane z niego są bardzo elastyczne i można daniom nadawać różne formy. Ogromna ilość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości na dłużej, przez co możemy pozwolić sobie na słodką przekąskę i mieć pewność, że na niewielkiej ilości nasze smakowanie się zakończy. Osoby, które spożywają produkty bezglutenowe dodatkowo będą mogły bez problemu sięgnąć po ten środek żelujący.
.
Pudding z nasionami Chia i karobem.
.
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 60 ml dowolnego mleka roślinnego
- od 1 do 2 łyżek nasion Chia
- łyżka miodu lub słodkiego syropu
- dowolne orzechy
- owoce świeże lub suszone-wedle uznania
- szczypta karobu (opcjonalnie)
.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza karobem wymieszać i następnie utrzeć trzepaczką. Każdy musi sam kontrolować konsystencję puddingu do czasu wchłonięcia płynów przez nasiona. Następnie dodać karob i delikatne wymieszać. Taką piankę przelewamy do słoiczków lub pucharków i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie po wyjęciu dodajemy owoce i orzechy by nadać deserowi odpowiedniego dla nas smaku. Polecane są płatki migdałowe w połączeniu ze słodkim syropem, wtedy nasza przekąska będzie smakowała wszystkim.
.
Sięgajmy zatem po żywność ekologiczną nie tylko dla ich właściwości zdrowotnych, lecz również dla niepowtarzalnego smaku. Najłatwiej zamawiając przez internet na stronie Eko Smak – Zdrowa Żywność.
.
Opracowała : Anna-Maria Stachowska