Podstawową zupą przygotowywaną w domu jest zupa jarzynowa. Jest prosta i szyba w przygotowaniu, dlatego poleca się ją dla początkujących kucharzy.
Większość z nas zna smak zupy jarzynowej ze swojego dzieciństwa. Zupa w polskiej kuchni ma długą tradycję, jedli ją nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie, dlatego my również powinniśmy umieć ją przyrządzić.
Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Wskazuje na to odnalezienie szkieletu praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby i nie umarł z głodu. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde ziarna (fasola) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (kości).
Zupa to potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym.
.
Składniki:
- 100 g porów, selerów i cebuli
- 1 1/2 l rosołu
- 200 g pomidorów
- pęczek kopru i pietruszki
- 1 ziemniak
- 50 g masła
- 20 g mąki
- 200 g zielonej fasolki
.
Sposób przygotowania:
Poszatkować pory, selery, cebulę, rozciąć pomidory, usunąć ziarna, obrać ziemniak. Dusić pod pokrywą, dodając od czasu do czasu łyżkę rosołu. Na końcu wsypać koper i pietruszkę. Przetrzeć przez sito, rozprowadzić rosołem, podprawić zasmażką z masła i mąki. Oddzielnie ugotować pokrajaną w ukośne kwadraciki zieloną fasolkę, gdy będzie miękka, włożyć do zupy, dosolić i podać.
.
Smacznego!