W zimne dni dla miłośników polskich serów zagrodowych nie ma nic lepszego niż zupa serowa podawana z domowymi grzankami.

Do przygotowania zupy możemy użyć swojej  własnej kombinacji serów oraz przypraw. Wybór jest dość duży, dlatego każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Ser wytwarzany z mleka poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je np. ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Technologią produkcji serów zajmuje się serowarstwo. Dzięki zawartości wapnia przyczynia się on bowiem do zapobiegania próchnicy zębów, a ponadto zbawiennie działa na układ kostny. Posiada także w swoim składzie cynk, który wpływa na dobrą kondycję włosów i paznokci oraz fosfor i potas. Znaleźć w nim można również witaminę A i D. Jeśli chodzi o inne korzyści, jakie zapewnia organizmowi jedzenie sera, należy wspomnieć o tym, że poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega chorobom skóry oraz przeciwdziała nowotworom.

.

Składniki:

  • 400 ml bulionu
  • 50 g dojrzewającego koziego sera
  • 20 g sera rokpol lub lazur
  • 80 g serka topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Bulion podgrzewamy. Serek topiony oraz rokpol dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Ser kozi ścieramy, czosnek obieramy i siekamy, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy i mieszamy. Doprawiamy świeżym tymiankiem, gałką muszkatołową, ostrą papryką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i podajemy z grzankami.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze