W przeszłości dla „nerwowych” dzieci matki stosowały herbatki z makowin. Po zrozumieniu działania wywarów uprawa maku została uregulowana prawnie, a z tego dostępnego w sklepach można przygotować pyszną zupę.

Mak jest to roślina oleista, zalicza się do niego od ok. 70 do ok. 100 gatunków. Niemal wszystkie gatunki występują na półkuli północnej, w Australii i Afryce południowej rośnie dziko tylko jeden gatunek – Papaver acuelatum. Wiele gatunków uprawianych są zaliczane jako rośliny ozdobne.

Jeszcze przed wojną oraz po jej zakończeniu wielu Polaków na swoich ogródkach miało posiany mak. Wykorzystywano go do ciast, przetworów oraz … na herbatki dla niesfornych dzieci. W późniejszych latach uprawa niektórych odmian maku została w Polsce uregulowana prawnie.

Mimo to w sklepach możemy bez problemu kupić mak, z którego warto przygotować zupę.

.

Składniki:

  • 250 g maku
  • 1 l mleka
  • kawałek cynamonu
  • 3 goździki
  • 30 g migdałów
  • kluski francuskie

.

Sposób przygotowania:

Mak przelewamy kilka razy zimną wodą, następnie zalewamy go nową i odstawiamy na noc. Wodę zlewamy przez sitko. Migdały należy sparzyć i obrać. Mieszamy mak z migdałami i kilkukrotnie mielimy w maszynce. Mleko wraz z goździkami i cynamonem zagotowujemy. Wrzucamy kawałki ciasta na kluski, a kiedy są już gotowe dodajemy masę z maku. Doprawiamy solą i podajemy. Zupę możemy trochę schłodzić.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze