Kartoflanka

Kartoflanka

Zupa ziemniaczana to idealne danie na wietrzną pogodę

Zupa ziemniaczana to kolejne danie z cyklu Kulinarne Pory Roku oraz wydarzenia Tygodnia Zup na portalu Smaki z Polski. Popularna kartoflanka przez wielu uznawana jest za „zwykłą” i „niemodną” zupę. Nic bardziej błędnego. Z niewielu składników, bez specjalnych udziwnień czy wariacji można sporządzić prawdziwie pożywne i bardzo smaczne danie. Pamiętajcie! Zupa ziemniaczana to idealne danie na zimne i wietrzne listopadowe popołudnia. Spróbujcie zresztą sami, przepis jest niezwykle prosty!

 

 

Co będzie nam potrzbne? Oto lista składników!

  • Bulion warzywny lub wołowy (polecam wołowy z uwagi na posmak): 1l
  • Cebula: 1 lub 2 (zależnie od naszych preferencji, ja dodałem 2)
  • Ziemniaki: 5 – 6 (najlepiej całkiem sporych, nie ma sobie co tego dobra żałować)
  • Czoasnek: 4 – 5 ząbków (ja dodaję więcej bo jestem fanatykiem czosnku i dodaję go nawet do kąpieli : – )
  • Kiełbasa: proponuję myśliwską. Można dodać 1 lub półtora. Więcej może trochę za bardzo zdominować resztę smaków w zupie.
  • Śmietana 18%: 100g (koniecznie świeża)
  • Lubczyk, kminek cały, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy.
  • Masło: niewielka ilość do dwukrotnego posmarowania patelni

 

 

Sposób przygotowania

 

Zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków w kostki. Jeśli ktoś bywa efektowny można pobawić się w paski, które potem przetniemy na pół lub na 1/3. W zależności czy zależy nam również na ciekawym wyglądzie zupy.

Następnie należy przygotować patelnię a zatem wysmarować ją masłem. Ja stosuję niedużo masła (nie jestem jego fanem), ale to również zależy od preferencji. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy przez 4-5 minut na średnim ogniu.

W tym momencie dodajemy cebulę i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Po ich upływie dorzucamy czosnek w formie, która nam odpowiada. Ja zdecydowałem się na czosnek pokrojony w paski (żeby żona nie rozpoznała różnicy między ziemniakiem a czosnkiem na łyżce, taka mała złośliwość : – ). Gdy cebula stanie się żółta przechodzimy do kolejnej fazy. Proszę przez cały czas pamiętać o mieszaniu. Nie chcemy czegokolwiek przypalić.

Całość wrzucamy do garnka i zalewamy uprzednio przygotowanym bulionem. W tym momencie dorzucamy także pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość aż się prosi o majeranek, lubczyka oraz pieprz ziołowy. Proporcje według uznania, ale zwracam uwagę na magiczny smak pieprzu ziołowego, nie ma co żałować!

Wszystko gotować przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. W tym momencie dolewamy śmietanę i mieszamy przez ok. 1 minutę. Teraz czas na sos sojowy, sól oraz pieprz. Całość posypujemy delikatnie kminkiem. Mieszamy przez 5 minut.

Proszę bardzo, zupa ziemniaczana gotowa! Smacznego!

(poniżej fotorelacja)

 

Spróbuj również innych naszych dań i przeczytaj o tym co Smaki z Polski proponują jeść jesienią: Co jeść jesienią, Zupa cebulowa – przepis, Zupa czosnkowa – przepis!

Smacznego z okazji Tygodnia Zup!

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

Komentarze