2. Pierogi ruskie pilzneńskie

Podkarpacie nigdy nie należało do bogatych regionów Polski. Ze względu na walory smakowe oraz niski koszt, potrawy mączne zawsze miały ważny udział w miejscowej kuchni. Po przybyciu do kraju ziemniaków i przekonaniu się do nich ludności, zaczęły coraz częściej stawać się stałym elementem na talerzach. Połączenie mąki i ziemniaków pozwoliło na stworzenie pierogów ruskich pilzneńskich. Otrzymuje się je w następujący sposób: Ciasto rozwałkowujemy na wyczucie, a następnie wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na nie farsz (jedna łyżeczka na pieroga) z ugotowanych ziemniaków połączonych w równej proporcji ze zmielonym białym serem i podsmażoną na maśle cebulą lub słoniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Tajemnicą pierogów ruskich pilzneńskich są dobrej jakości produkty, uprawiane na terenach wolnych od oprysków i sztucznych nawozów. Dzięki temu otrzymujemy wyjątkowy smak.

.

pierogi ruskie

Pierogi ruskie pilzneńskie. Źródło: Wikimedia Commons

 

 

Potrawa numer 3

Komentarze