3. Kacapoły

Potrawa zwana również kłeglami pochodzi z wsi Górki leżącej na terenie Podkarpacia. W przeszłości tereny były bardzo bogate w lasy i parki. Z tego względu schronienia szukali w nich chłopi, którzy uciekając przed pańszczyzną kryli się w puszczy. Wysyłano tutaj również  jeńców wojennych. Pojawiali się osadnicy z sąsiednich województw, a także Tatarzy, Szwedzi, Niemcy, Litwini itd. tworząc prawdziwą mieszankę narodów, co wpłynęło również na miejscową kuchnię.  Przepis na kacapoły był od dawna przykazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Ze względu na wykorzystywane składniki możne je było przyrządzać przez cały rok.  Aby przygotować potrawę ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy podsmażoną cebulę, jajka i mąkę. Nabieramy na łyżkę kształtując kacapoła, wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy wypłynie na powierzchnię wyciągamy i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.

.

powstające z ziemniaków kluski

Kacapoły wyglądem przypominają okrągłe kluski. Źródło: Pixabay

.

Potrawa numer 4

Komentarze