To szwedzki odpowiednik szarlotki, choć różni się od tradycyjnej. Oczywiście jak na ciasto z jabłkami przystało, jego wersji jest równie dużo, co naszego polskiego jabłecznika.
Tradycyjnie jednak Äppelkaka jest podawane z sosem waniliowym (którego oczywiście nie mogłam sobie odmówić). Latem jednak śmiało można do niego dodać lody waniliowe, co graniczy już z rozpustą, ale przecież zbędne kalorie zawsze można zrzucić, a takiego smaku się nie zapomina.
Otóż Äppelkaka jest szwedzką odmianą angielskiego pierwowzoru. Udoskonalone i dopasowane do skandynawskich podniebień, które uwielbiają korzenne smaki.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (polecam cukier z prawdziwą wanilią kotanyi)
- 120g masła (zimnego)
- 1 jajko (jeżeli będzie za suche ciasto dodajemy drugie)
- 5 średnich jabłek
- kilka łyżek mieszanki przypraw: imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu
Dodatkowo
Jak widać, u mnie na całym cieście jest jeszcze beza, która doskonale pasuje do całości. Na bezę:
- 3 schłodzone białka
- szczypta soli
- 100g cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Formę do ciasta przygotowujemy wcześniej. Tortownicę o średnicy ok. 22cm smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać ponad brzegi (najwyżej go przytniemy).
Zaczynamy od obrania i starcia na dużych oczkach jabłek. Później zostawiamy je na sitku, żeby zredukować do minimum ilość soku, który puszczą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do całości dodajemy posiekane zimne masło i całość ugniatamy do momentu uzyskania czegoś na kształt kruszonki. Gdy tak się stanie dodajemy jajko i mocno wyrabiamy (Jeżeli ciasto jest wciąż suche, można dodać drugie jajko, lub w odwrotnym przypadku dosypać odrobinę mąki). Od całości oddzielamy 1/3, a resztę rozwałkowujemy, na dość spory placek, który powinien przykryć całe dno i ścianki tortownicy (przynajmniej do połowy) i układamy w formie. Jeżeli zdarzy się, że będą jakieś dziury, musimy je zakleić. Na podstawę ciasta wykładamy równomiernie jabłka pamiętając by zminimalizować ilość soku na cieście. Całość posypać przygotowanymi przyprawami. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nią całość zlepiając brzegi ciast lub zawijając tak, żeby nie została żadna szpara. Pozostałe ciasto odciąć, tak samo jak papier.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy ok. 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą. Gdy piana będzie sztywna, powoli dodajemy cukier i mąkę. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Wykładamy ją na lekko przestudzone ciasto i wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika. UWAGA: Przypilnuj bezy! Czas jej pieczenia jest zróżnicowany od piekarnika. Całość powinna mieć piękny, rumiany kolor.
Takie ciasto podajemy z sosem waniliowym.
.
Smacznego!
Katarzyna Dolata