Przepis na vaniljsås, czyli szwedzki sos waniliowy. Jak zwykle od naszej ekspert ds. słodkości Katarzyny Dolaty :)

Sos waniliowy, czyli szwedzki vaniljsås. Jest doskonały do wszystkich słodkich potraw. Ma cudowną konsystencję, a dobrze zrobiony może stanowić wyjątkowy dodatek do ciast, lodów, a nawet pierogów. Do tego jest prosty w przygotowaniu naprawdę pyszny.

 

Składniki:

  • 350ml mleka
  • 50ml kremówki (śmietany 30%)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • laska wanilii (niestety tutaj ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy nie zastąpią prawdziwej wanilii, bo smak będzie zupełnie inny)

 

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekrawamy ostrożnie wzdłuż i wybieramy nożem ziarna kładąc je do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż dobrze się połączą (możemy je zmiksować). Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając by nie utworzyły się grudki, aż do zgęstnienia sosu. Jeżeli jednak zrobią się grudki, nie należy się przejmować. Sos można przetrzeć przez gęste sitko, a grudki wyrzucić. W ten sposób uzyskujemy prawdziwy sos waniliowy.

.

Smacznego!

Katarzyna Dolata

Komentarze