Zwyczajnie jeżeli pieczecie chleby, lub bułki w swoim zaciszu domowym, a Wasz chlebak świeci pustkami, wypróbujcie ten przepis. Ci natomiast, którzy chleba nie pieką, niech spróbują, bo gwarantuje, że piekarni już nie będziecie odwiedzać i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i kwestie ekonomiczne.
Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę TYP-u 2. Nie, nie jestem taki mądry, zwyczajnie dużo czytałem na ten temat i dzielę się własnymi spostrzeżeniami.
Chleb jest pieczywem otrzymywanym z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.
Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej (m.in. weFrancji).
Dziś z pieca wyjdzie, kolejny raz w moim domu przygotowany, chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
.
Składniki:
-
700 gram mąki orkiszowej
-
drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych
-
duża łyżka ziaren siemienia lnianego
-
łyżka soli
-
łyżeczka cukru trzcinowego
-
duża łyżka oleju rzepakowego
-
400 ml wody ciepłej
-
dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni
.
Sposób przygotowania:
Jak wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie.
baRepas