Zwyczajnie jeżeli pieczecie chleby, lub bułki w swoim zaciszu domowym, a Wasz chlebak świeci pustkami, wypróbujcie ten przepis. Ci natomiast, którzy chleba nie pieką, niech spróbują, bo gwarantuje, że piekarni już nie będziecie odwiedzać i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i kwestie ekonomiczne.

Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę TYP-u 2. Nie, nie jestem taki mądry, zwyczajnie dużo czytałem na ten temat i dzielę się własnymi spostrzeżeniami.

Chleb jest pieczywem otrzymywanym z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej (m.in. weFrancji).

Dziś z pieca wyjdzie, kolejny raz w moim domu przygotowany, chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.

.

Składniki:

  • 700 gram mąki orkiszowej
  • drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych
  • duża łyżka ziaren siemienia lnianego
  • łyżka soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • duża łyżka oleju rzepakowego
  • 400 ml wody ciepłej
  • dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni

.

Sposób przygotowania:

Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut. Łączymy mąkę z rozczynem i wodą i wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do konsystencji  takiej, by było elastyczne i odchodziło od ręki. Wklepujemy zagniatając do środka olej.
 .
Ciasto wykładamy na papier do pieczenia do tradycyjnej foremki ok 25 cm. Odstawiamy na maksymalnie 1,5h. Będzie gotowe do pieczenia, gdy wyroście do 3/4 wysokości foremki.
Jak wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 170 stopni góra – dół.
.
Smacznego odkrywania starych smaków na nowo!
baRepas

Komentarze