Farsz w przypadku pieczonego kurczaka czy kaczki ma dwa zastosowania. Po pierwsze nadaje smak, a po drugie stanowi świetny dodatek do mięsa. Kurczak faszerowany kaszą krakowską to stary i ciekawy przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni.

Obecnie kasza krakowska nie jest już tak dostępna jak w przeszłości. Doszło do tego, że łatwiej kupić drogą i pochodzącą z Ameryki Południowej quinoa,  niż tą tradycyjnie produkowaną w Polsce. Jeśli jednak uda nam się ją zdobyć, warto przygotować pieczonego kurczaka z farszem, który po upieczeniu można bez problemu zjeść.

Kurczak jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecany osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego kurczaka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

W Europie na przełomie XVIII i XIX wieku przyszła moda na kuchnię francuską, a szczególnie na dania faszerowane. Już od wtedy rolady i roladki z farszami i nadzieniami stały się przysmakiem całego kontynentu. Kurczak jest jednym z najsmaczniejszych dań, a w dodatku bardzo prosty do zrobienia na wiele sposobów.

.

Składniki:

  • kurczak
  • 100 g kaszy krakowskiej
  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 100 ml wody
  • ostra papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g smalcu
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz papryką i odstawiamy na godzinę. Kaszę podsmażamy na maśle, dolewamy wodę i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę masła oraz sól i pieprz. Nadziewamy kurczaka farszem i zaszywamy. W tym czasie na brytfannie rozpuszczamy smalec, kładziemy mięso, polewamy tłuszczem i spryskujemy wodą. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze