Jednak często klienci cieszą się, że udało im się kupić coś tanio.

A później przychodzi rozczarowanie, że po usmażeniu kotlet jest dwa razy mniejszy.

.

Czy „odświeżanie” wędlin stosują głównie wielkie firmy?

Mały producent sprzeda wszystko na bieżąco. Wielkie firmy, które produkują wędliny w tonach, muszą później się ich jakoś pozbyć.

.

Czy parówki to rzeczywiście samo zło, którego należy unikać?

Do parówek można wsadzić dosłownie wszystko. W latach 70. w parówkach była wołowina. Dziś już się jej nie daje, ponieważ jest za droga, w porównaniu z tym co było kiedyś. Z mojej strony dodam tyle, że warto patrzeć na zawartość mięsa.

.

Pańskie wędliny można nabyć na różnych targach. Gdzie można Państwa znaleźć? Słyszałam o Targu Pietruszkowym, czy też , Eko Bio Organic Centrum.

W głównej mierze jesteśmy na terenie Małopolski. Lecz okazyjnie zdarza się nam być również w Poznaniu, Warszawie, czy innych większych miastach. Często pojawiamy się także na targach. Co roku jesteśmy także na targach Polagra.

.

Jakie produkty cieszą się u Pana największą popularnością?

W większości są to produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są to m.in. szynka, kiełbasa wiejska, boczek czy też kaszanka, którą ludzie chętnie dziś kupują, ze względu na sezon grillowy. Wszystkie nasze produkty są bez wcześniej wspomnianych zastrzyków. Marynujemy je w zalewie, przez co zarówno smak, jak i jakość są na bardzo wysokim poziomie.

.

Co należy zrobić aby produkty zostały wpisane na tę listę?

Należy udowodnić, że wędliny nie zawierają sztucznych ulepszaczy, że mają swoją historię oraz tradycyjne receptury, które używane są do dziś. Poza tym oczywiście trzeba posiadać odpowiednie dokumenty. Jednak podstawą jest jakość, skład wędlin oraz receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

 

Rozmawiała Anna Białka

Gawor Wędliny

Komentarze