Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Dodatkowo zawiera chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. 

Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Spożywany jest także w całej południowo-wschodniej Afryce, zwykle gotowany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, serwowany z ugotowanym ryżem albo dodatek do sałatek.

.

Dowiedz się więcej o jarmużu: KLIKNIJ

.

Podobnie jak inne warzywa typu skorzonera, rzepa, czy też topinambur jarmuż powoli wraca na nasze stoło po latach niebytu. To dobrze, gdyż jest bardzo zdrowy i smaczny.

.

Składniki

  • pęczek jarmużu
  • kilka grzybów (prawdziwków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory z puszki
  • 200 g jęczmienia
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała łodyga pora
  • oliwa
  • świeży rozmaryn

.

Sposób przygotowania

Por kroimy na talarki i wrzucamy do garnka. Smażymy na oliwie około 5 minut, aż zmięknie. Przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy rozmaryn, kroimy grzyby na kawałki i dodajemy do pora. Smażymy aż zmiękną i zmienią barwę (kilka minut). Dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z odrobiną soku, mieszamy i smażymy minutę. Wrzucamy kaszę i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Wrzucamy jarmuż i gotujemy około minuty. Jeśli potrzeba dolewamy trochę bulionu. Gotujemy jeszcze 10 minut do momentu, aż kasza i kapusta będą miękkie, a potrawa przybierze konsystencję gulaszu.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze